Grupos Organizadores

Escola De Dansa Castelló

En 1983 nace l’Escola de Dansa Castelló, impulsada con gran esfuerzo e ilusión por Conso Jóvena , y será en 1992 cuando se formará como Asociación Cultural Escuela de Danza Castelló, teniendo ya su propio grupo de adultos. Desde sus inicios, la meta de este grupo ha estado mantener el folclore tradicional de la provincia de Castelló y el resto del Levante, así como darlo a conocer en grandes actuaciones por el resto del mundo. Nuestra labor es conocida en toda la provincia de Castelló por el gran número de actuaciones que celebramos en casi todos sus pueblos.
En un otra banda, nos caracterizamos por la colaboración de la Escuela con el grupo de animación Xarxa Teatre desde 1998. Importantísimas son las actuaciones de nuestro grupo en el Auditorio de Castelló con el acompañamiento de la Banda Municipal.
Pero no todo en la Escuela es folclore, somos un colectivo muy vinculado en el mundo de la fiesta y de las Gaiatas de Castelló, con una gran cantera de «festeras y festeros» de todas las edades que viven intensamente las tradiciones de Castelló. Prueba de esto es la entrega en 1999 del «Fadri D’Oro» en la Escuela por su gran participación en el Pregón y en las presentaciones y otras actas organizados por las Gaiatas y el resto de entes fiesteros.

Agrupación Folklòrica El Millars

L’Agrupació Folklòrica El Millars fou fundada l’any 1977 partir de l’anterior tradició de ball que hi havia a Castelló des de l’any 1943.

El Millars des del seu inici es plantejà una renovació del folklore en tots els seus aspectes. Destaca:

  • Repertori variat de balls d’escola, populars i danses.
  • Músiques i cançons de totes les comarques valencianes.
  • Innovació en les coreografies.
  • Fidelitat en la indumentària popular valenciana

És per això que el grup prengué un caràcter reivindicatiu participant en actes populars i culturals. També representà el folklore valencià dins i fora del país.
La investigació de la cultura popular ha estat la fita del grup i la seua difusió s’ha fet manifesta en publicacions nombroses de llibres d’indumentària, vídeos de mostres, enregistraments de cançons i materials didàctics.El Millars, compromés amb la societat valenciana, treballa per la recuperació i manteniment de les danses del corpus, del ball de plaça o ball perdut de Castelló, és membre organitzador del Festival de Danses de l’antiga Corona d’Aragó, membre fundador de la Federació de grups folklòrics de Castelló i membre de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.En l’actualitat El Millars compta amb un ric arxiu amb documentació, a més d’estar representada per una rondalla, cantadors, dolçainers i tabaleters i un cos de dansa de més de deu parelles.

Teléfono:
+34 680287395 – Lledó Gual

Associació Cultural Grup Ramell

L’Associació Cultural Grup Ramell va nàixer gràcies a l’esforç conjunt d’un grup de joves amb la intenció d’investigar, recuperar i divulgar el folklore de les comarques septentrionals del País Valencià.

Així, vam iniciar un camí conjunt de lluita per la recuperació i difusió de la cultura popular i tradicional de les nostres terres.

El Grup Ramell és una entitat sense ànim de lucre, que viu gràcies a les subvencions i mostres en les quals participa.

La nostra associació està formada per la ronda, els balladors, la dolçaina i el tabal i les escoles.

Teléfono:

+ 34 660043 336- Balma

+ 34 657364 685 -Toni

Colla de dolçainers i tabaleters de Castelló

La Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló es crea allà per l’any
1981 amb el propòsit de què la música del tabal i la dolçaina no
desapareguera de les manifestacions culturals i populars als nostres
pobles i comarques, ja que aquest instrument tan carismàtic dintre
del folklore popular estava en perill d’extinció per falta de persones
que tocaren la dolçaina.

Des dels seus començaments el principal objectiu de la Colla ha
sigut la recuperació i divulgació de la música popular a les nostres
terres, és per això que els inicis aquesta associació estan marcats
per constants visites als pocs seguidors que hi perduraven, tal és el
cas d’llescas i Xamberga, (dolçainers i tabaleter del Grau), Camilo
Ronzano, Pascualet de Vila-Real, etc… per tal de poder aprendre
les tècniques i recuperar les melodies populars.

Després d’aquests primers passos, la Colla es va marcar com a
objectiu la divulgació del nostre folklore menys en lla de les nostres
comarques, perquè gaudiren en altres punts de la nostra geografía
espanyola, i com no, inclús a l’estranger.

Email:

Teléfono:

+ 34

Grup de danses el Forcat

El grup va nàixer a finals de 1978, format per gent de Castelló i les seues
comarques pròximes.La seua finalitat és recuperar amb la màxima fidelitat possible els costums, balls I cançons de contingut i semblança popular.

En la seua trajectòria destaquen una extensa llista de trobades i festivals en
l’àmbit nacional i internacional. Així mateix, destaquen diverses actuacions al voltant de la província de Castelló.A la ciutat de Castelló de la Plana, participa anualment, entre altres, en les Festes de la Magdalena, el Betlem de la Pigà, la Serenata a la Mare de Déu del Lledó, i com no podia ser d’altra manera, aquest Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó.

Teléfono:

+ 34646201443

Associació d'estudis tradicionals Grup Castelló

ASSOCIACIÓ D’ESTUDIS TRADICIONALS GRUP CASTELLÓ
El Grup Castelló és l’agrupació de folklore més antiga de la ciutat de Castelló de la Plana. Fou fundat l’any 1953 amb el nom de “Grupo de Coros y Danzas de Educación y Descanso”, posteriorment amb la democràcia passà a anomenar-se “Grup Castelló Danses i Cançons” i des del 1993 pren l’actual denominació.

La seua tasca es basa en la potenciació, promoció, recol·lecció i recuperació de les manifestacions populars valencianes, incidint especialment en el treball de camp.
Així, i fruit de la tasca de recol·lecció, el grup ha pogut recuperar danses a la ciutat de Castelló i a diferents poblacions castellonenques, com ara les de: La Pobleta d’Alcolea i Palanques (Els Ports), Culla, Ares i Vilafranca (Alt Maestrat), La Jana i Vinaròs (Baix Maestrat), Benafigos, Atzeneta, Vistabella, Figueroles i Llucena (L’Alcalatén), Villamalur (Alt Millars), Cabanes, Vall d’Alba i Serra d’En Galceran (Plana Alta), Tales (Plana Baixa).

SECCIONS INFANTILS I JUVENILS
El Grup Castelló compta des de l’any 1968 amb una secció infantil (la més antiga del país) i amb una secció juvenil des del 1995. Han rebut diferents guardons i participat en festivals nacionals.

PROMOCIÓ DEL FOLKLORE
Al llarg de la seua trajectòria i també actualment, aquest grup té obertes varies línees per tal de promoure l’aprenentatge i la pràctica del ball, la dansa i la música tradicional valenciana. En aquest sentit, s’ofereixen classes de dansa a diferents nivells (alevins, infantils, juvenils i adults) al seu centre social, on també s’imparteixen classes de confecció de vestimenta costumista.

Teléfono:

+34661073339 -Sandra Quemades

+34652559641- Marta García